Počitnice: Soočenje s seboj in partnerskim odnosom

Počitnice

 

Kmalu se nam obetajo šolske počitnice, priložnosti za dopust in izlete. Zakaj se pogosto prav takrat, namesto da bi se imeli lepo in se prepustili radostim prostega časa, prepiramo, pa naj bo s partnerjem ali otroki?


Priložnost za obogatitev odnosov

Ko smo na počitnicah, ter nismo vpeti v vsakdanji urnik in obveze, imamo več časa zase, družino in partnerja, zato se hitro pokaže, v kakšnem čustvenem in razpoloženjskem stanju smo v resnici. Četudi je naš dopust kratek in se od službe poslovimo le za nekaj dni, pa naše počutje in čustveno energijo občutijo partner in otroci, saj slutijo, da nas v resnici nekaj muči, da nekaj pogrešamo, da morda nismo tako zadovoljni.

Dopust je v resnici čas za to, da se vprašamo: Katerih pogovorov, pa naj bodo partnerski ali družinski, smo se tekom leta morda izogibali in zakaj? Kaj želimo sporočiti svojim otrokom, kaj jim želimo sedaj, ko imamo več časa za skupne aktivnosti, predati? Kakšen odnos želimo z njimi? Kako se bomo potrudili, da bomo stkali dobro, spoštljivo vez, v kateri bomo otroku naklonili zanimanje, pozornost, a mu hkrati dovolili tudi svobodo raziskovanja?

Posvečanje zgolj otrokom in prelaganje kakovostnega časa, ki bi ga lahko preživeli s partnerjem, pa morda sporoča, da je med nami in partnerjem še nekaj nerazrešenega. Dopust je nemalokrat priložnost za to, da se usedemo, si zazremo v oči in se pogovorimo. Ne le o skupnih načrtih, temveč tudi morebitnih nestrinjanjih, bolečih preizkušnjah, ki jih še nismo predelali in drugih partnerskih izzivih. Dopust je torej priložnost za osebnostno rast, za povezanost z otroki, da si vzamemo čas, da jih bolje spoznamo. Je čas, ko se lahko na novo povežemo s partnerjem, ali pa si morda priznamo, da smo se oddaljili. Predvsem so počitnice soočenje s seboj, kar pa ni vedno prijetno.

 

Narava prebudi čustva

Pa naj bodo to gore, morje, podeželje. Stik z naravo in opazovanje njene lepote ter mogočnosti v nas lahko prebudi marsikaj, ne le prijetnih spominov, lahko začutimo tudi boleče, stare spomine, še ne izžalovane izgube, lahko nas nenadoma preplavijo čustva, ki smo jih v delovnem tempu odrinjali na stran.

Ob zrenju v daljave se lahko v nas prebudijo neslutena žalost, morda začutimo potlačeno jezo, hrepenenje po nečem ali pa obup. Po navadi pričakujemo, da se bomo na počitnicah odklopili, vendar pa nas lahko šokira vrtiljak čustev, ki nas nenadoma popelje v neslutene globine svoje duše. Vendar je to v redu, saj je pristno in pomeni priložnost za iskrenost. Do sebe, otrok in partnerja, še posebej, če se je med nami nabralo že veliko nezadovoljstva in neuglašenosti. Počitnice, ko smo drugje kot doma, ko računalnik in telefon vsaj malo odložimo, marsikaj pokažejo v realni luči: Kakšna je naša povezanost s partnerjem, sva si postala tujca, kako komunicirava, kakšna je najina intima? Četudi so določena spoznanja neprijetna, pa pravzaprav ponujajo dragoceno priložnost za predrugačenje komunikacije in spremembe, ki jih želimo vpeljati v družino ali vzgojo otrok.

Dopust naj bi bil čudovit in od njega pričakujemo predvsem, da napolni naše ''baterije'', v resnici pa je lahko prava preizkušnja odnosov. Zgolj pogumno soočenje, četudi bo terjalo nekaj truda, iskreni pogovori in stik z neprijetnimi čustvi, pa bodo prinesli zadovoljstvo, ki bo vztrajalo na dolgi rok, tudi, ko se bomo vrnili v zaposleni vsakdan.

 

Avtor: Sara Bürmen