Avtentičnost in depresija

En način kako lahko razumemo depresijo je, da je delno rezultat nezavedne navade izključiti različne vidike izkušnje (čutenja, občutek v telesu, želje, potrebe, misli, pomen). Več kot imamo takšnih navad, vedno manj smo to, kar resnično smo, posledično smo vedno bolj odrezani od lastne energije.

V vsakodnevnih odnosih se kaj hitro zgodi, da zakrijemo del sebe. Na primer, da imaš hobi v katerem uživaš hkrati pa se ti zdi, da se tvojemu partnerju zdi ta hobi neumen in zato se z njim ukvarjaš vedno manj in manj. Če je veliko različnih področij na katerem se ti takšne in podobne stvari dogajajo in če ne prestrežeš tega vzorca, je posledica vedno manj energije za življenje, za partnerstvo, starševstvo,… počutiš se nepovezanega s sabo, počasi pozabljaš kdo v resnici si. Skozi čas se lahko izrazijo čedalje hujši simptomi depresije kot naprimer; pomanjkanje interesa, veselja do življenja; občutek otopelosti; nespečnost, občutki brezupa, sprememba v apetitu, pomanjkanje energije,…

Kako si lahko pomagaš?

  • Redno se sprašuj, če je karkoli, kar bi storil drugače, če se ne bi ničesar bal in imel ničesar za izgubiti. Če je kaj, kar bi delal drugače, če se ne bi bal, nadaljuj s samorefleksijo tega, kar ti onemogoča sprejemanje odločitev, ki bi podprla tvojo avtentičnost.
  • Vsak večer pred spanjem pomisli na tri stvari ki so se ti zgodile čez dan za katere si hvaležen.
  • Vsak večer si zapiši tri stvari, ki se jih veseliš za naslednji dan.

 Preprosti, a dokazano učinkoviti recepti za iskanje avtentičnosti ter veselja do življenja.   

Avtor: Petra Vršnik