Brainspotting

Možgani

Brainspotting je izjemno močno psihoterapevtsko orodje, s pomočjo katerega lahko odkrijemo in predelamo boleče vsebine. Temelji na naravnem fenomenu, kjer velja, da kamor gledamo, vpliva na to, kaj občutimo. Če na primer razmišljamo o problemu, ki v nas prebuja strah in pogled usmerimo levo, desno, gor ali dol, lahko opazimo, da v določeni točki čutimo strah bolj intenzivno, kot v neki drugi točki.

Z izborom ustrezne očesne pozicije in v stiku s telesnimi občutki dostopamo do globokih struktur v možganih, kjer so shranjeni potlačeni neintegrirani spomini, ki niso dosegljivi zavestnemu umu. Z usmerjenim pogledom v določeno točko, ki je povezana s temi globljimi možganskimi strukturami in s fokusiranjem na to točko, naša pozornost oziroma procesiranje ne gre skozi celotne možgane, temveč le skozi določene dele možganov, s čimer je ponovno dana možganom možnost, da predelajo travmo, ki je takrat, ko se je zgodila, niso zmogli. Brainspotting s svojim delovanjem aktivira in pospešuje naravno zdravilno moč telesa in možganom omogoči, da psihološke simptome zdravijo na enak način, kot telo zdravi fizične rane. 

Uspešnost metode potrjujejo najnovejše raziskave o nevroznanosti in učinkovitosti različnih psihoterapevtskih pristopov.

 

Zakaj se sploh lotiti predelave nepredelanih bolečih dogodkov, ki so se zgodili lahko že desetletja nazaj?

Dogodek, ki je ogrožajoč in v nas sproži močne čustvene reakcije, ki nas presegajo in se z njimi ne zmoremo spoprijeti, ostane neintegriran, kar negativno vpliva na naše življenje. Leta kasneje nas lahko iznenada preplavi panika brez očitnega vzroka, nas muči nespečnost, tesnoba, občutki nevrednosti, stalna notranja napetost, čustvena otopelost ali preplavljenost s čustvi in številne druge težave.  Ljudje se vrtijo v začaranem krogu in ne najdejo poti ven iz njega in to se ponavlja, vse dokler ne pride do integracije prvotne izkušnje. Da do tega pride, je pomembno zaobiti zavestne in miselne procese in dostopati globlje. Brainspotting zelo natančno in usmerjeno dostopa do globljih predelov v možganih, kjer so shranjeni potlačeni neintegrirani spomini, spodbudi predelavo bolečih izkušenj ter omogoča zdravljenje široke palete psiholoških in telesnih simptomov, kot so: depresija, anksioznost, zasvojenosti, kronična utrujenost, psihosomatska obolenja, težave s pozornostjo in koncentracijo in številne druge.

Neintegrirani dogodki nam onemogočajo razviti potencial. Ko »ozdraviš« travmo oz. integriraš boleč dogodek, ugotoviš, da so zate možne poti, ki si jih pred tem nisi mogel niti predstavljati.

 

Anonimna osebna izkušnja klientke z brainspottingom

"Prvo začudenje nad to metodo se je začelo, ko se je ob razmišljanju o specifični težavi samo s pogledom v drugo smer spremenilo tudi moje čustvovanje. Kako lahko pogled spremeni intenziteto mojega obupa, nemoči, mi ni bilo jasno, mi je pa prebudilo radovednost nad to metodo. In sem se prepustila vodenju terapevtke. Občutek povezanosti s terapevtko v mojih najglobljih bolečinah, in to brez pretiranega govorjenja, je bil izjemen. Moje telo je v procesu točilo solze (katerim takrat nisem vedela razloga), se je krčilo v napetosti in strahu (prav tako brez očitnega vzroka) in odpirali so se spomini in pozabljeni občutki, povezani s preživetim nasiljem skozi otroštvo. Bilo je naporno a hkrati osvobajajoče. Odstirali so se deli mene, za katere sem se prej trudila z goro prebranih knjig, razmišljanja, analiziranja in ni bilo rezultatov, vsaj ne takšnih, kot ko sem se prepustila brainspottingu. In po določenem obdobju sem opazila, da sem drugačna. Vedno mi je bilo težko postaviti mejo, se razjeziti in tako poskrbeti zase, a en dan je ta jeza prišla v moje življenje čisto spontano. Sem se čudila od kje, kako, če je pa to ja problem, na katerem delam že leta in leta. Dobila sem nazaj svoje življenje, kjer je prostor za moje želje, za rast in ne več samo borba, kako preživeti dan. Nasilje nad majhno punčko in njena nemoč, da se reši iz tiste situacije, je bilo zamrznjeno v meni in nemoč je bila tudi glavna tema mojega odraslega življenja. Nemoč postaviti se zase, nemoč poskrbeti zase, nezmožnost biti ranljiva, nezmožnost biti jaz, imeti želje, imeti se lepo, uživati v življenju. Z brainspottingom je ta brezizhodna nemoč postala del moje preteklosti. Ne gre samo za razumevanje, ampak za globoko doživljanje sebe na popolnoma drugačen, veliko bolj svoboden način. Kot da so se možgani, telo in srce povezali in sedaj lahko delujejo ubrano.

 

 

Avtor: Petra Vršnik